Karsten Dam tweede op OKU 2022

door Lars Dam Laatste wijziging: 2022-05-30T09:23:07+00:00
Karsten Dam (13), na winst in de C groep op het Bevrijdingsschaaktoernooi 2022 in Wageningen, nu op het OKU 2022 in Utrecht in de sterk bezette C groep tweede geworden.

Karsten Dam, 13 jaar, heeft een uitstekende tweede plaats behaald op het Open Kampioenschaak Utrecht (OKU) van organisator Paul Keres.

Na twee goede openingspartijen tegen goede maar beginnende (+/- 1 jaar) jongvolwassenen op de eerste dag was de tweede dag pittiger. Na en lange maar doelgerichte derde partij kwam Karsten om 3 uit 3 te staan.

De vierde partij was een slopende partij, waarin Karsten met man en macht voor winst ging. Hij kwam een aantal keer op licht voordeel, soms met briljante vondsten. De tegenstander speelde solide en kon de dreigingen steeds afslaan. Karsten verbruikte met zijn aanvallende spel meer tijd en voelde uiteindelijk was tijdsnood en forceerde hierdoor. Na een klein foutje met Tf8 was wederom een voordeeltje verdwenen. Remise had hier gezien het verschil in tijd de beste strategie moeten zijn. Karsten ging echter voor de winst, die er helaas niet meer in zat. Hij verloor het eindspel en stond hiermee op 3 uit 4.

De derde en laatste dag begon wederom met een partij tegen een jongvolwassene. Karsten kwam met een voordeel uit de opening (een toren tegen een loper). En kon dit voordeel redelijk eenvoudig vasthouden om uiteindelijk zijn voordeel uit te breiden tot een volledige toren. Hierna gaf zwart op.

Bij de laatste wedstrijd had Karsten een gunstige loting, maar door wat ongunstiger zetten van de tegenstander was eigenlijk na 10 zetten de partij al beslist. Het duurde daarna nog 38 zetten tot mat.

Omdat de directe concurrenten allemaal gelijk speelden in de laatste ronde behaalde Karsten hiermee een 5 uit 6 score. Goed voor een ongedeelde tweede plaats en een mooi prijzengeld van € 125,-. Daar kwam nog de ratingprijs bovenop ook.

Prijsuitreiking tweede plaats


https://svwageningen.nl/tussenstand-bevrijdingsschaaktoernooi-2022/
https://svwageningen.nl/2022-GroepC/
https://www.paulkeres.nl/oku/?p=2615
https://www.chezzy.nl/oku/2022/OKU2022C/index.html