Liveverslag PJK OSBO 2022

door Lars Dam Laatste wijziging: 2022-03-20T13:54:00+00:00
Hier het liveverslag van de PJK in Doetinchem van 19 en 20 maart 2022.

Vanuit SV De Stelling hebben zich de afgelopen weken drie leden laten weten mee te willen doen met de Persoonlijke Jeugd Kampioenschappen  (PJK) van de OSBO (Schaakbond groot gelderland).

Op deze persoonlijke jeugdkampioenschappen wordt er in basis van geboortejaar in groepen gespeeld. A, B, C, D, E, F G en H.

Toernooicategorieën:
A (2004 en jonger) en B (2006 en jonger): 7 rondes, 45 min p.p.p.p. + 10 s
C (2008 en jonger): 7 rondes , 45 min p.p.p.p. + 10 s
D (2010 en jonger): 7 rondes , 45 min p.p.p.p. + 10 s
E (2012 en jonger): 7 rondes, 20 min p.p.p.p. + 10 s
F/G/H (2013/2014/2015 en jonger): Onbekend.

A, B, C en D zaterdag 19 en zondag 20 maart 2022 (tweedaags)
E zondag 20 maart 2022 (ééndaags)

Traditiegetrouw betaald de SV De Stelling het inschrijfgeld voor dit kampioenschap.

Er zijn ook wat tickets te verdienen voor het nationaal kampioenschap.

De bezetting in Doetinchem is wat mager.

Karsten Dam is samen met Roos van Hoving geplaatst in de C Groep. (Karsten als 2e jaar C en Roos als 1e jaars C). In totaal zijn er 7 spelers.

Jake Fugueiredo van Herp is geplaatst in de D groep. In totaal zijn er 7 spelers.

Ronde 1

In de eerste rond speelt Jake met zwart tegen Bram Feenstra.

Het ging lang gelijk op, maar Jake kwam rond zet 25 in de problemen en moest een paar zetten laten zich verloren geven.

Karsten speelde heel beheerst tegen Teun Cloosterman en trok na een lange partij de overwinning binnen.

Roos speelde haar eerste toernooiwedstrijd tegen Noël Koene. Een goede partij, maar Roos moest na bijna 40 zetten de meerdere erkennen in Noël.

Ronde 2

Jake speelt tegen Niels Kapteijns, maar speelt net iets te snel en let niet goed op wat de tegenstander doet en ziet te laat dat hij mat niet meer kan voorkomen. ZIjn partij was over in 11 zetten.

Roos speelt tegen Fleur Westerhof, wellicht een van de moeilijkste tegenstanders. In zet tien speelt Roos een goede zet Ph4, maar laat ze laat zich afschrikken door de tegenzet van Fleur Pxe4. In plaats van Pxe4 had ze Pxg6 moeten spelen met kwaliteitswinst. Hierna werd het lastig en was het in 37 afgelopen.

Karsten heeft vanwege een een oneven aantal deelnemer een bye.

Ronde 3

Jake speelt tegen Charles Peelen, een speler niet niet bij Lodewijk of mij bekend is. Jake kon lang stand houden maar moest na 37 zetten opgeven.

Roos speelt tegen Teun Cloosterman, op papier kan dit een leuke partij worden. Naar eigen zeggen speelde Roos te snel en daardoor niet goed genoeg en heeft verloren.

Wout van Harten is de tegenstander van Karsten. En belangrijke tegenstander in de poule. Karsten speelde niet op zijn best, maar zag een mooie mat en sleepte zijn partij binnen.

Ronde 4

Jake heeft een bye. Dus die zien we morgen pas weer in actie. In deze ronde treft Roos Karsten. In deze ronde dus maar 2 punten voor de Stelling te verdienen (1 voor de bye van Jake en 1 punt voor Karsten en Roos samen). De tijd tikt door; ze gebruiken de tijd.
In de opening veroverde Karsten twee pionnen die Roos in het middelspel weer terug veroverde. Uiteindelijk kon Karsten weer twee pionnen winst maken. Waarna Karsten zijn kwaliteitsvoordeel verder kon uitbouwen. Uiteindelijk gaf Roos op in zet 41.

Zondag ronde 5, 6 en 7! Tot morgen

Goedemorgen, dag 2 van het PJK!

We gaan weer verder waar we gisteren gebleven zijn.

De stand in groep C is, Karsten 4 punten (met bye), Oscar 3,5 punt (met bye), Wout 3 punten (met bye), Fleur 2,5 punt (zonder bye), Noël 2 punt (met bye), Teun 1 punt (zonder bye), Roos 0 punten (geen bye).

De stand in groep D is, Jesse 4 punten (met bye), Charles 3,5 punt (met bye), Bram 3 punten (geen bye), Niels 2,5 punt (geen bye), Nick 2 punten (met bye), Jake 1 punten (wel een bye), Andy 0 punten (geen bye).

Karsten en Jake hebben nog drie partijen. Roos heeft vandaag een bye.

Ronde 5

Karsten speelt meteen een heel belangrijke partij tegen de huidige nummer 2, Oscar. Roos speelt tegen Wout. Jake speelt tegen Andy.

Roos komt teleurgesteld terug, ze raakte een stuk aan moest dat stuk dus ook spelen. Dat beïnvloede haar spel en de partij te veel. Een harde leerschool dus. Maar voor een eerste toernooi is dat geen schande.

Jake heeft zijn eerste zelf verdiende resultaat. In een partij van 50 zetten heeft hij remise gespeeld tegen Andy.

De partij van Karsten is al ruim anderhalf uur bezig en nog geen witte rook...

Onze razende reporter Roos heeft even poolshoogte genomen. De stelling is ongeveer gelijk, maar Karsten heeft 6 minuten op de klok en Oscar 1. Echter met +10 seconde zegt dat niet heel veel.

Helaas de eerste verliespartij van Karsten na bijna twee uur. Zelfs de wedstrijdleiding had het hart in de keel kloppen. Men krijgt wat extra tijd tot de volgende ronde om even bij te komen. Op deze manier kan het toch nog een latertje worden ondanks maar 'drie' partijen.

Ronde 6

Nieuwe ronde, nieuwe kansen in de volgende ronde. Behalve voor Roos, die heeft haar bye.

Karsten speelt tegen Noël, Jake speelt tegen Nick Zhao.
Jake kreeg Schots tegen en wist in zet drie niet de beste tegenzet te spelen. Na zet 8 was het eigenlijk al verloren. En na zet 12 gaf Jake op.

We zijn alweer een uur onderweg en nog geen Karsten. Het lijkt weer een lange partij te worden.

Intussen alweer anderhalf uur. Karsten heeft weer iets meer tijd op de klok, maar we weten intussen dat dit helemaal niets zegt.

Karsten kwam in zijn partij twee pionnen voor, maar had moeite dit voordeel uit te spelen. Gelukkig maakte hij geen fouten en kan na 1 uur en driekwartier de winst binnenhalen. Duidelijk vermoeid heeft hij 10 minuten voor zijn laatste partij, die op papier ook geen korte partij zal worden.

Ronde 7

Jake is begonnen aan zijn 7e en laatste partij. Nog voordat de C groep klaar is. Karsten speelt tegen Fleur en Roos speelt haar laatste partij tegen de huidige nummer 1 in de poule, Oscar.

Alle spelers veel plezier gewenst.

Jake heeft zijn laatste wedstrijd gespeeld en helaas ook verloren. Toch een mooie partij van 42 zetten. Goed gespeeld! Hij is in zijn poule gedeeld 6e geworden.

Roos heeft het Oscar niet heel moeilijk kunnen maken. Maar ze heeft goed gespeeld en eigenlijk geen grote fouten gemaakt. Toch was de wedstrijd in 18 partijen al afgelopen. Wel een fijne wedstrijd om mee af te sluiten. Goed gespeeld!

Karsten heeft er intussen al weer ruim een half uur op zitten. Na een uur komt Karsten weer buiten en heeft niet zijn beste wedstrijd gespeeld. Hij heeft de laatste wedstrijd dus verloren. Hier en daar wat foutjes. Blijkbaar toch de prijs voor de zware partijen ervoor.

Karsten is nu waarschijnlijk 3e.

Toch een mooie dag geweest.